Візовий порадник

Цей порадник призначений для громадян країн, які підписали угоду про спрощення візового режиму з ЄС. Ця угода робить процес здобуття візи простішим і дешевшим, проте Ви повинні дуже ретельно заповнити заяву і зібрати необхідні документи.

У цьому пораднику розглядаються візи, дійсні для Шенгенської зони, що включає більшість держав – членів Євросоюзу. Якщо Ви отримали шенгенську візу (тип «С»), пам’ятайте, що вона не дає права на поїздки до Великої Британії та Ірландії. Для відвідування цих країн потрібні окремі візи. Проте Шенгенська віза дає Вам право на поїздки до Норвегії, Швейцарії, Ліхтенштейну і, за певних умов, також до Румунії, Болгарії та Кіпру.

Будь ласка, не плутайте шенгенські візи (тип «С») з національними візами (типу «D»). Національні візи видаються для тривалого проживання в одній країні і, як правило, дозволяють подорожувати в інші країни Шенгенської угоди.

Цей порадник стосується виключно шенгенських віз.

Я вирішив відвідати Європейський Союз. З чого почати…?

По-перше, переконайтеся, що маєте дійсний паспорт.

  • Заповніть форму заявки, доступну на сайті консульського осередку, а потім зареєструйтеся в консульстві чи візовому центрі (в цьому випадку Вам доведеться здійснити додаткову оплату за послуги центру), щоб подати заяву.
  • Перевірте, які документи Вам можуть знадобитися, щоб підтвердити мету вашого візиту і які супровідні документи можуть вимагати у консульстві (докладніше про це читайте в пункті 3).
  • Перевірте, чи маєте Ви право на багаторазову чи одноразову візу (більше про це читайте у пункті 6). Майте на увазі, що процедура оформлення може зайняти кілька тижнів, отож якщо Ви купуєте квиток/плануєте поїздку і не отримуєте вчасно візи, то втрачаєте свої гроші.

1. Типи шенгенських віз і «потреба подорожі»

Існують одно-, дво- і багаторазові шенгенські візи. Максимальний термін дії багаторазової візи становить 5 років, натомість мінімальний – 6 місяців, але, будь ласка, пам’ятайте:

  • Віза дає право на перебування в ЄС не більше 90 днів, протягом періоду в 180 днів.
  • Віза видається увесь час, поки Вам потрібно їздити на територію держав – членів Шенгенської угоди.

«Потреба їхати» означає, що Ви регулярно подорожуєте з професійних причин (наприклад, берете участь у семінарах, конкурсах, конференціях), або Ви член сім’ї громадянина ЄС чи резидента ЄС.

Необхідність регулярно їздити означає, наприклад:

  • Ваша тітка постійно живе в Німеччині і Ви хочете регулярно її відвідувати.
  • Ви вчений і регулярно їздите до ЄС на різні конференції.
  • співпраця з Вашим діловим партнером в ЄС передбачає регулярні виїзди для проведення зустрічей і переговорів.

На жаль, заявникам рідко видають 5-річні візи. Проте якщо Ви плануєте регулярно відвідувати ЄС, то завжди можете звернутися із заявкою щодо отримання візи на довший термін. Ми також радимо Вам звертатися за візою на довший термін, ніж Ви мали попередньо. Наприклад, якщо Ваша остання віза була одноразова, належить подати заяву на отримання багаторазової візи терміном дії 6 місяців. Після 6-місячної візи можете звертатися за 1- або 2-річною – і так далі. Часом Ви можете отримати довгострокові багаторазові візи терміном дії до 5 років – якщо у Вас «позитивна візова історія», тобто Ви вже мали шенгенські візи і використовували їх без будь–яких порушень, пов’язаних з типом візи і перебуванням в ЄС (наприклад, надання неправдивої інформації при видачі візи, перебування в Шенгенській зоні довше, ніж дозволено у Вашій візі). Щоб збільшити свої шанси на отримання довготермінової багаторазової візи, можете попросити сторону, що запрошує, вказати в запрошенні, що Ви регулярно подорожуватимете до ЄС у майбутньому.

2. Документи, необхідні для отримання візи

  • Заявка-анкета, що містить Ваші особисті дані.
  • Паспорт, дійсний упродовж щонайменше трьох місяців після передбачуваної дати виїзду з ЄС.
  • Біометрична ідентифікація, тобто актуальне фото і відбитки всіх пальців. На сьогодні в Україні процедура електронного сканування відбитків 10-ти пальців рук консульствами країн–членів ЄС не запроваджена.
  • Медичне страхування подорожі – покриття витрат на медичне обслуговування щонайменше на 30 000 ?.
  • Квитанція про сплату консульського збору.
  • Супровідні документи – див. далі.

3. Що таке «Супровідні документи»?

Додаткові документи повинні підтверджувати заявлену мету візиту. Вони також підтверджують Вашу вірогідність і намір вчасно покинути Шенгенську зону. Єдиний список супровідних документів для Вашої країни повинен бути доступний на веб-сторінці консульства.

Як правило, Вас можуть попросити представити такі документи:

  • Документи, що підтверджують мету поїздки, наприклад: для ділових поїздок – запрошення взяти участь у конференції; для навчання/навчальних курсів – свідоцтво про зарахування до університету; для туризму і поїздок з особистих причин – підтвердження місця нічлігу/проживання і маршруту; для членів офіційних делегацій – звернення від органів влади або сторони, що запрошує, і т.д.
  • Документи, які підтверджують, що у Вас достатньо коштів на покриття витрат під час подорожі і перебування в ЄС: докази фінансового стану (наприклад, виписка з банківського рахунку, кредитної картки), доказ попередньо оплаченого місця нічлігу або бронювання комплексного турне, декларація сторони, що запрошує, про покриття витрат, пов’язаних з Вашим проживанням, і т.д.
  • Документи, які підтверджують Ваш намір повернутися з ЄС: зворотній квиток, доказ фінансового стану, довідка з місця роботи, свідоцтво про право власності на нерухомість, доказ інтеграції в країні проживання, у тому числі довідка про сімейний стан, професійну позицію і т.д.
  • Документи, що відображають Вашу сімейну ситуацію: згода батьків на виїзд у випадку неповнолітніх, доказ родинних зв’язків з особою, яка запрошує або приймає.

Консульство зобов’язане надати Вам список необхідних документів!

4. Запрошення (офіційно зване візовою підтримкою)

Ваше запрошення, видане стороною, що запрошує, повинно містити таку інформацію:

  • Ім’я та прізвище запрошеної особи, дата народження, стать, громадянство, номер паспорта, дата і мета поїздки, кількість в’їздів. Якщо треба: ім’я чоловіка і дітей, які супроводжуватимуть запрошену особу. Якщо Ваші відносини або співпраця зі стороною, що запрошує, триватимуть і далі, наполегливо рекомендуємо включити таку інформацію до запрошення разом із проханням про надання довготерміновової багаторазової візи.
  • Сторона, що запрошує: якщо це фізична особа – ім’я, прізвище, адреса; у випадку юридичної особи або організації – повна назва, адреса, ім’я та посада особи, що підписала лист, реєстраційний номер організації.

5. Візовий збір

Візовий збір справляється у консульстві і становить ? 35.

Див. пункт 6 Угоди, щоб переконатись, чи маєте Ви право на безкоштовне отримання візи.6

При складанні заяви на отримання візи через зовнішнього постачальника послуг (візовий центр), стягується додаткова оплата за послуги центру у розмірі до ? 30, навіть якщо Ви маєте право на безкоштовну візу в консульстві.

6. Спрощення візового режиму внаслідок Угоди про спрощення оформлення віз між Європейським Союзом та Україною

Завдяки Угоді про спрощення оформлення віз отримати шенгенську візу стало легше. Переконайтеся, чи Ви можете отримати багаторазову або безкоштовну візу. Якщо Ви:

  • Відвідуєте близьких родичів, які проживають в ЄС, необхідно тільки запит від особи, що приймає. Ви отримаєте візу безкоштовно; якщо Ви чоловік, дружина або дитина українського громадянина, що проживає в ЄС, то можете звернутися за 5-річною багаторазовою візою, навіть якщо перед тим не мали віз з коротшим терміном дії.
  • Член офіційної делегації – тоді потрібно тільки лист від органів влади Вашої країни та копію офіційного запрошення; якщо Ви постійно берете участь в офіційних делегаціях, то маєте право на 5-річну багаторазову візу; Вас звільнено від візового збору.
  • Студент, учень, або вчитель, що здійснює супровід, або аспірант, що подорожує з освітньою метою – потрібно лише запит/свідоцтво про зарахування до університету/коледжу/школи, або студентські квитки, або сертифікати курсів, які Ви слухатимете; якщо Ви студент або аспірант, то маєте право принаймні на однорічну багаторазову візу; Вас звільнено від візового збору.
  • Особа, що їде на лікування, або супровід такої особи (при необхідності) – потрібно тільки документ з медичної установи, що підтверджує необхідність медичної допомоги та (якщо є) документ, що підтверджує необхідність супроводу, а також доказ засобів для оплат медичних процедур; Ви також маєте право на принаймні однорічну багаторазову візу.
  • Журналіст або член його/її технічної команди – потрібно тільки підтвердження від професійної організації/роботодавця, що підтверджує Вашу кваліфікацію і мету Вашого візиту; Ви також маєте право на 5-річну багаторазову візу; Вас звільнено від візового збору.
  • Професійний спортсмен або член його/її команди – потрібен тільки запит від організації, що організовує спортивний захід, на який Вас запрошено, і т.д.; Ви також маєте право принаймні на однорічну багаторазову візу; Вас звільнено від візового збору.
  • Підприємець або представник бізнесової організації – потрібен тільки запит від організації, що приймає; Ви також маєте право на 5-річну багаторазову в’їзну візу.
  • Службово регулярно берете участь у міжнародних заходах у ЄС – необхідно запит від організації, що приймає, який підтверджує Вашу участь у заході; маєте право як мінімум на однорічну багаторазову візу; Вас звільнено від візового збору.
  • Представник громадянського суспільства (подорожі з метою участі у семінарах, тренінгах, конференціях тощо) – необхідно тільки запит від організації, що приймає, підтвердження про участь у події даної громадської організації та свідоцтво про реєстрацію організації: Ви також маєте право на принаймні однорічну багаторазову візу; Вас звільнено від візового збору.
  • Особа, яка подорожує з метою участі у програмах наукового, академічного, культурного обміну – необхідно тільки письмовий запит від організації, що приймає; Ви також маєте право на принаймні однорічну багаторазову візу і звільняєтеся від консульського збору.
  • Водій вантажного/легкового транспортного засобу, зареєстрованого у Вашій країні – потрібен тільки запит від національної асоціації (союзу) перевізників з інформацією про маршрут, мету і тривалість поїздки; Ви також маєте право на принаймні однорічну багаторазову в’їзну візу та звільняєтеся від консульського збору.
  • Учасник партнерських програм міст-побратимів та інших програм обміну органів місцевого самоврядування – необхідна тільки письмова заява голови адміністрації/мера цих міст або органу місцевого самоврядування; Ви також маєте право на однорічну багаторазову візу і звільнені від візового збору.
  • Відвідуєте могили або їдете на похорон – потрібен тільки документ, що підтверджує існування могили або смерть особи та її зв’язок з вами.
  • Член регіонального або національного органу юстиції, суддя Верховного або Конституційного суду, який здійснює свої обов’язки – маєте право на 5-річну багаторазову візу і звільняєтеся від консульського збору.
  • Член екіпажу міжнародних поїздів/рефрижераторів/локомотивів – потрібен тільки письмовий запит, виданий Вашою залізничною компанією; маєте право на принаймні однорічну багаторазову в’їзну візу, а також звільняєтеся від консульського збору.
  • Учасник транскордонних проектів ЄС – маєте право на щонайменше однорічну багаторазову візу і звільняєтеся від консульського збору.
  • Представник релігійної громади – маєте право на щонайменше однорічну багаторазову візу і також звільняєтеся від консульського збору.
  • Пенсіонер – Ви звільнені від візового збору.
  • Дитина віком до 18 років або матеріально залежна особа віком до 21 року – Ви звільнені від візового збору.
  • Інвалід або особа, що супроводжує – Ви звільнені від візового збору.
  • Людина, яка довела свою потребу їздити з гуманітарних причин – Ви звільнені від візового збору.
  • Особа віком до 25 років, яка бере участь у заходах, організованих громадськими організаціями – Ви звільнені від візового збору.

 

Якщо Ви належите до однієї з перечислених категорій, які мають право на візу з річним терміном дії і вже отримували однорічну візу упродовж попередніх двох років, то у наступній заявці можете просити про візу з терміном дії від 2 до 5 років.

7. Візові центри і право вибору

Держави-члени Шенгенської угоди часто співпрацюють із зовнішніми постачальниками послуг (так звані візові центри), які приймають заяви на візу і супровідні документи. Звернення через візовий центр може бути зручним для Вас, якщо Ви живете далеко від консульства, але, на жаль, центри стягують додатково до ?30 крім самого візового збору.

Пам’ятайте, що у Вас завжди є право вибору: звернутися за візою безпосередньо до консульства, без додаткових зборів, або через візовий центр.

Якщо консульство вимагає співбесіди, щоб прийняти Вашу заявку, співбесіда повинна бути організована не пізніше ніж через два тижні після Вашого запиту. Якщо консульство не розглядає Вашу заявку упродовж цього терміну, Ви маєте право подати скаргу (див. пункт 11 Угоди).

Якщо вирішите використовувати візовий центр, то належить вибрати тільки один, рекомендований консульством на сайті!

8. Тривалість розгляду заявки

Процедура займає 10 календарних днів, але в окремих випадках може бути продовжена до 30 календарних днів або скорочена до 2 робочих днів.
Якщо Ви подасте заяву за 3 дні до запланованої дати від’їзду, то Вам доведеться заплатити подвійний візовий збір у розмірі ?70. Якщо Ви звільнені від консульського збору, то в цьому випадку
оплата становитиме ?35. Однак якщо Ви член офіційної делегації або член парламенту, інвалід, журналіст, пенсіонер або якщо подорожуєте з гуманітарних причин – навіть якщо Ви подали заявку на термінову візу, з Вас не буде стягуватися оплата.

9. Віза не гарантує в’їзд до країн ЄС

На жаль, віза не гарантує в’їзд до Шенгенської зони. Вам може бути відмовлено у в’їзді на кордоні, якщо не можете пояснити причину Вашого візиту або довести, що у Вас є достатньо грошей на покриття витрат під час Вашого перебування. Пам’ятайте, що належить взяти з собою не тільки паспорт з візою, але також всі супровідні документи (або їх копії). Зверніть увагу, що відмова у в’їзді не завжди означає анулювання або відкликання візи.

10. Права заявника у разі відмови у видачі візи

Якщо Вам відмовили у візі, Ви маєте право отримати повідомлення про це в письмовій формі, із зазначенням причин відмови. У Вас також є право оскаржити рішення, згідно із законодавством відповідної держави – члена Шенгенської угоди.

11. Поведінка консульського персоналу і скарги

Консульські працівники повинні повною мірою поважати людську гідність і не повинні дискримінувати осіб за ознаками статі, раси чи етнічного походження, релігійних чи інших переконань, інвалідності, віку чи сексуальної орієнтації.

Якщо Ви стали свідком таких порушень у поведінці консульського персоналу, належить скласти скаргу до керівництва консульства або до Міністерства закордонних справ цієї країни (більшість міністерств надають контактні дані для скарг на своїх сайтах).

Ви також можете повідомити нам, у рамках нашої інформаційної кампанії щодо отримання віз (http://visa-free-europe.eu/about-us/visa-whistle-blower/).

12. Шенгенські візи не обмежують Вас у виборі мети візиту

Це означає, що Ви можете використовувати шенгенську візу для іншої мети, ніж зазначено у Вашій візі. Наприклад, якщо у Вас є багаторазова віза, видана для бізнесових чи наукових 10

відряджень, Ви можете використовувати ту саму візу для туристичних або сімейних подорожей.

Ви також повинні пам’ятати, що сама шенгенська віза не дає Вам права на працевлаштування. Якщо хочете працювати в ЄС, то належить подати заяву на отримання дозволу на роботу!

Незалежно від кількості поїздок і мети Вашої поїздки, Ви завжди повинні мати можливість пояснити деталі Вашої поїздки, показавши бронювання готелів, квитки і страхування. Важливо також, щоб перший візит на підставі Вашої багаторазової візи було здійснено з метою, зазначеною у Вашій заявці на отримання візи.

13. Термін дії та тривалість перебування

Будь ласка, пам’ятайте, що дати, вказані на візі, не дозволяють провести увесь зазначений період часу в Шенгенській зоні! Ви повинні перевірити «тривалість перебування», що вказує кількість днів, яку Вам залишилося провести Шенгенській зоні протягом цього періоду. Візи, дійсні упродовж шести місяців, містять інформацію про загальну кількість днів, які Ви маєте право залишитися на території Шенгенської зони (наприклад, 25 днів). У разі багаторазових віз Вам дозволено залишатися в Шенгенській зоні до 90 днів на кожні 180 днів. Ви можете перевірити, скільки днів маєте право залишатися в ЄС, використовуючи офіційний «шенгенський калькулятор» Європейської Комісії: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/schengen_calculator_en.html

14. Звернення за візою до консульства держави, яка не є метою Вашого візиту

Як правило, Ви повинні подати заяву на візу в консульстві країни, до якої плануєте їхати, наприклад, для поїздки до Німеччини – до німецького консульства. Якщо плануєте поїздку до кількох держав ЄС, то Вам необхідно звернутися в консульство країни, яку відвідаєте в першу чергу.

Зазвичай, Ви повинні звернутися до консульства, відповідального за територію, де Ви проживаєте, хоча інше консульство також може прийняти Вашу заяву, якщо представите належні обґрунтування. Якщо країна, яку Ви хочете відвідати, не має дипломатичного представництва у Вашій країні, будь ласка, перевірте, чи її представляє інша держава Шенгенської угоди.

Консульські установи ЄС в Україні:

https://eeas.europa.eu/delegations/ukraine/travel_to_eu/embassies/index_en.htm

Якщо маєте ще питання, будь ласка, відвідайте:

http://www.visa-free-europe.eu

Цей порадник базується на Візовому Кодексі Європейського Союзу (Community Code on Visas) та Угоді про спрощення оформлення віз (Visa Facilitation Agreement) між Європейським Союзом та Україною.

Порадник не є офіційним документом. Сподіваємось, він допоможе Вам підготувати візову заявку, але Ви повинні самостійно перевірити останню інформацію про правила видання віз на консульському веб-сайті. Цей порадник не є гарантією отримання візи, проте дає корисну і практичну інформацію, як отримати візу, яку Ви хочете. Представлена тут інформація діє від 30 квітня 2014 року

Цей порадник підготовлений Коаліцією за «Безвізову Європу», яка налічує 52 неурядові організації з країн Європейського Союзу, Східного Партнерства та Росії. Коаліція, кінцевою метою якої є скасування віз ініціює спільні дії задля прискорення процесу лібералізації візового режиму ЄС з його східними сусідами. Коаліція здійснює контроль та аналіз візової політики і практики ЄС щодо країн Східного партнерства та Росії, а також проводить системну оцінку прогресу, досягнутого кожною з цих країн у виконанні технічних і політичних критеріїв, викладених у Планах дій та інших двосторонніх угодах.

Сайт: http://visa-free-europe.eu

E-mail: contact@visaguides.eu

 

01030 Київ, Україна
Вул.. Володимирська 42, оф.21
т./факс +38 (044)2386843, 2308376
office.europewb@gmail.com

Сайт створено в рамках Ініціативи з розвитку аналітичних центрів, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ) у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA). Відповідальність за зміст сайту несе ГО «Європа без бар’єрів».

(С) 2016-2017 ГО «Європа без бар’єрів». Усі права захищено
Flag Counter
Показати
Сховати