Прес-реліз брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі 23 лютого 2016 року

Закон №3755 в ухваленій редакції ставить під загрозу перспективи лібералізації візового режиму з ЄС – експерти ГО «Європа без бар’єрів»

KOB_1048-860x645

Київ, 23 лютого 2016 року – Закон № 3755 про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» у редакції, ухваленій Верховною Радою України 16 лютого, ставить під загрозу перспективи лібералізації візового режиму з ЄС. Через виключені вимоги щодо електронного декларування статків посадових осіб. «Ця редакція суперечить вимогам ЄС, про що було прямо заявлено як керівництвом Делегації ЄС в Україні, так і низкою профільних громадських організацій України. Без відновлення у попередній редакції норм законодавства щодо електронного декларування подальший рух до скасування візового режиму з Україною буде неможливим», – зазначила Мар’яна Кузьо, експерт ГО «Європа без Бар’єрів» під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. У зв’язку з цим, ГО «Європа без Бар’єрів» «звертається до Президента України із закликом скористатись правом вето щодо закону №3755, та надати в рамках процедури пропозиції, врахування яких забезпечить відповідність Закону раніше чинним стандартам», – заявила Ірина Сушко, виконавчий директор ГО «Європа без Бар’єрів».

Як нагадали експерти, Україна наразі знаходиться фактично на фінішній прямій щодо лібералізації візового режиму з країнами Європейського Союзу. Власне, вже цього тижня у Європейському парламенті розпочався український тиждень, у рамках якого відбудуться переговори між європейськими та українськими парламентарями. «Лише 2 кроки відділяють нас від того, що уже в березні отримати від Ради Європейського Союзу і Європейського парламенту законодавче рішення про запровадження безвізового режиму […] Залишилося виконати ще 5 рекомендацій, які переважно стосуються антикорупційного блоку», – зазначила Ірина Сушко, виконавчий директор ГО «Європа без Бар’єрів». «По-перше, необхідно завершити формування керівного складу Національної агенції з питань протидії корупції та запустити роботу цієї інституції у першому кварталі 2016 року. По-друге, забезпечити повернення в українське законодавство стандартів ЄС щодо електронного декларування статків посадових осіб», – пояснила Мар’яна Кузьо. Зважаючи на це, експерти серйозно занепокоєні прийняттям вищезазначеного Закону № 3755 у його проголосованій «з голосу» депутата Вадима Денисенка (БПП) редакції. «Ця редакція суперечить вимогам ЄС, про що було прямо заявлено як керівництвом Делегації ЄС в Україні, так і низкою профільних громадських організацій України. Без відновлення у попередній редакції норм законодавства щодо електронного декларування подальший рух до скасування візового режиму з Україною буде неможливим, – підкреслила Мар’яна Кузьо. – Сама процедура розгляду з голосу, без ознайомлення депутатів із текстом і без висновку Комітетів Верховної Ради є кричущим порушенням регламенту Верховної Ради». Саме з цієї причини експерти закликають Президента накласти вето на даний закон, а народних депутатів – розглянути його відповідність чинним стандартам.

Мар’яна Кузьо нагадала, що після прийняття усіх законів у рамках рекомендацій відбудеться відповідне обговорення у Раді ЄС. «Ми маємо у Раді як скептиків, так і друзів. Події, які відбуваються в Україні, і, зокрема, політична криза не сприяють іміджу України як надійного партнера, який буде в змозі виконати всі зобов’язання, передбачені візовою лібералізацією», – підкреслила вона. Крім того, підкреслили експерти, зволікання грає проти України, оскільки зростання міграційних ризиків може зумовити запровадження більш жорстких вимог з боку ЄС і наявне «вікно можливостей» може закритися. «На сьогоднішні день ми наприкінці шляху, і буде прикро, що якщо не виконавши всього два завдання, які корисні як суспільству, так і відповідатимуть критеріям ЄС, ми, можливо, взагалі не отримаємо безвізовий режим», – підкреслила Ірина Сушко.

Джерело:  Український кризовий медіа-центр

01030 Київ, Україна
Вул. Пирогова, 10Г
т./факс +38 (044)2386843, 2308376
office.europewb@gmail.com

Сайт створено в рамках Ініціативи з розвитку аналітичних центрів, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ) у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA). Відповідальність за зміст сайту несе ГО «Європа без бар’єрів». (С) 2009-2020 ГО «Європа без бар’єрів». Усі права захищено
Flag Counter
Показати
Сховати