Прес-реліз. Чотири тактики підписання Угоди про Спільний авіаційний простір з ЄС

Дослідження проблеми відсутності прогресу в підписанні Угоди про Спільний авіаційний простір між Україною та ЄС та лібералізації ринку авіаційних перевезень виявило чотири варіанти її вирішення.

Про це розповіла 17 жовтня аналітик громадської організації «Європа без бар’єрів» (ЄББ) Катерина Кульчицька під час круглого столу «Чи бути Україні в авіаційному просторі ЄС?», де було презентовано результати проведеного ЄББ комплексного дослідження переговорного процесу щодо Угоди.

«Під час глибинних інтерв’ю з посадовцями, експертами та представниками авіабізнесу було сформовано чотири основні альтернативи подальших дій, спрямованих на підписання Угоди», – розповіла вона.

Як пояснила Кульчицька, більшість опитаних  називає основною перепоною для підписання Угоди так звану «проблему Гібралтару», причиною якої є територіальна суперечка між Іспанією та Великою Британією. Перші два підходи пропонують різні варіанти її розв’язання, спрямовані на підписання та імплементацію Угоди.

«Перший варіант – це посилення діючого підходу, публічна адвокація за участі громадянського суспільства, розробка, представлення та адвокатування нових формулювань конфліктної статті 2 (31) Угоди про САП перед Європейською Комісією, Великобританією та Іспанією. Другий шлях передбачає винесення питання на найвищий політичний рівень – президента, прем’єра тощо з тим, щоб досягнути підписання Угоди, вирвавши його з контексту «проблеми Гібралтару» та перенісши його у площину імплементації Угоди про асоціацію України з ЄС», – розповіла вона.

Третій і четвертий шляхи, навпаки, передбачають спочатку фактичну імплементацію положень Угоди без негайного підписання.

«Третя тактика – це спрямування зусиль на підписання двосторонніх угод про «відкрите» з країнами-членами ЄС і підвищення іміджу України як інвестиційно привабливої країни. Четвертий варіант – спрямування діяльності на імплементацію Угоди про САП в частині технічних регламентів і директив ЄС шляхом інкорпорування в національне законодавство України регламентів та директив ЄС, спрощення процедури погодження нормативно-правових актів, що дозволить приймати регламенти та директиви ЄС без попередньої адаптації, а вже потім – за слушної нагоди – поновити переговори щодо підписання», – розповіла Кульчицька.

Дослідження в рамках Ініціативи «Відкрите небо» тривало з квітня по червень 2016 року, зокрема, було проаналізовано законодавчу базу, проведено глибинні інтерв’ю з 18-ма респондентами, що представляли політичні, бізнесові та експертні кола України і ЄС, а також отримано офіційні відповіді на запити від низки державних інституцій.

Дослідження проведено в рамках проекту ГО «Європа без бар’єрів» «Ініціатива «Відкрите небо», що реалізується за підтримки Ініціативи з розвитку аналітичних центрів, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ) у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

img_2700

01030 Київ, Україна
Вул. Пирогова, 10Г
т./факс +38 (044)2386843, 2308376
office.europewb@gmail.com

Сайт створено в рамках Ініціативи з розвитку аналітичних центрів, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ) у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA). Відповідальність за зміст сайту несе ГО «Європа без бар’єрів».

(С) 2016-2017 ГО «Європа без бар’єрів». Усі права захищено
Flag Counter